Varen

Abcoude te mooi om hard doorheen te varen

Het prachtige Gein, de slingerende Angstel en de weidsheid van het Abcoudermeer vullen al sinds jaar en dag de harten van vele watersportliefhebbers. Leg aan bij een van de terrassen langs het water om een wandeling te maken door het dorp of om je op te laden voor het vervolg van je tocht. Abcoude is zuinig op het vaargebied en zorgt voor een goede waterkwaliteit en gedegen onderhoud aan wallenkant en rietkragen. Het Gein is qua waterrecreatie beperkt tot een diepgang van 90 centimeter. Kijk voordat je vertrekt welke doorvaart je wilt maken en houd rekening met de brug- en sluistijden.

Varen in Abcoude

Met drie ophaalbruggen over een smalle doorvaart is geduld en stuurmanskunst een voorwaarde om Abcoude te passeren richting Loenen of Amsterdam. Ook de samenwerking met de 2e stuur wordt met regelmaat op scherp gezet wat tot vermakelijke taferelen leidt. Bijna net zo leuk als bij Ome Ko in Muiden.

 • Abcoudermeer

  Tussen Abcoude en Amsterdam ligt het Abcoudermeer dat toebehoort aan het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en is vrij toegankelijk voor recreanten. Met een diepte van 4 meter en uitmondingen naar de Angstel en de Holendrecht vormt het tevens de grens tussen de provincies Utrecht en Noord Holland. 's Zomers voor de zwemmers en de pleziervaart en 's winters voor de schaatsers en dagelijks in dienst als prachtig schilderij. Sinds 2016 zijn er 4 appartement complexen verrezen en heeft de gemeente een kade aangelegd met een rotsachtige bodem.

 • De Angstel

  De Angstel loopt van het Abcoudermeer naar Loenersloot met een verbinding naar de Vecht. Halverwege passeer je Baambrugge. De Angstel ligt goeddeels op polderniveau en is een belangrijke opslag van water uit de polder. Al sinds 1300 voert het water via de Gaasp en het Gein naar het IJ, de vroegere Zuiderzee. Aan de Noordzijde van Abcoude voert het water vanaf de Holendrecht via Bullewijk en de Amstel naar het IJ. Langs De Angstel lopen wegen over de dijken. Met name fietsers volgen graag de kronkelende rivier en genieten van de prachtige huizen en boerderijen.

 • De Michiel de Ruyter Vaarroute

  Door Abcoude gaat een prachtige vaarroute van Stichting Oude Hollandse Waterlinie genaamd: De Michiel de Ruyter Vaarroute. Deze route verteld 53km lang over de geschiedenis van de grenzende dorpen en steden. Een waar genot met mooi weer!

  De Michiel de Ruyter Vaarroute